dimarts, 30 de maig del 2017

COM MOTIVAR ELS NENS?


La motivació és una de les armes més importants per assolir l'èxit personal. Per això, és indispensable motivar els nostres fills a rendir millor a l'escola des de molt joves. A continuació, s'exposen 7 maneres per motivar els més petits.
Que els nens estiguin motivats és essencial perquè donin el millor d’ells mateixos a l'escola i gaudeixin del procés d'aprenentatge. Com a pares, crear un ambient per educar en l'esforç i la dedicació és molt important, ja que un nen motivat s'esforçarà més, tindrà una actitud positiva per aprendre, i s'enfrontarà i abordarà els problemes de diferents maneres. Per això , els pares han de dirigir esforços a la motivació dels fills.

Com motivar als nens

Es presenten a continuació 7 senzills consells útils per promoure la motivació en els nens:

1. Tingues les expectatives adequades

Els nens són molt conscients de com els pares els perceben i, moltes vegades, ajusten les seves expectatives a allò que pensin els pares. Per això, si esperes que el teu fill triomfi, és molt possible que la seva motivació i probabilitats d'èxit siguin molt grans. Si les teves expectatives són baixes, és molt probable que no aconsegueixi els resultats esperats.
És important fixar les expectatives adequades i d'acord amb cada nen. Per a això, segueix aquests dos passos: 
  • Parla amb el teu fill: xerra obertament amb el teu fill sobre els camps d'estudi que més li agraden i en què més sobresurt. Ofereix-li la teva opinió sobre allò que també has observat. En general, si tots dos coincidiu en una àrea, és possible que en aquesta es fixin les expectatives més altes.
  • Reavalua quan sigui necessari: a mesura que el teu fill creixi, els interessos i aptituds canviaran, per això, és important tornar a ajustar les expectatives de tant en tant.

2. Ajuda al teu fill a fixar-se més

És important ensenyar el teu fill a establir metes pròpies, que l'ajudaran a estar més motivat i a aconseguir els seus objectius.
  • Anotar les metes: aconseguir les metes serà més fàcil i motivador si s'escriuen en un paper. Pot ser molt útil col•locar aquestes notes en un lloc visible de la casa perquè el teu fill recordi les seves metes cada dia.
  • Les metes han de ser específiques: per exemple, a més de marcar com a meta "el proper semestre t'anirà millor en matemàtiques", serà molt més efectiu si es concreta més: "repassaràs els problemes de matemàtiques 20 minuts cada dia" .
  • Les metes han de poder mesurar-se: les metes han de ser quantificables per valorar si s'està progressant en el seu compliment.

3. Troba maneres de mostrar-li al teu fill que l'escola és important

Si, com a pares, mostrem als fills el nostre propi interès i entusiasme per l'educació, ells adoptaran la mateixa actitud. Hi ha diverses maneres de fomentar aquest interès:
  • Estableix una relació amb el professor del teu fill: comparteix amb el mestre les expectatives que esperes del teu fill i demana-li opinió.
  • Dóna suport als programes de l'escola del teu fill: assistir a esdeveniments organitzats per l'escola, obres de teatre, etc., serveix per demostrar al teu fill la importància que li atorgues a l'escola i a les seves activitats.
  • Crea un ambient adequat per fer les tasques: assegura't que el teu fill disposa d'un lloc tranquil i ben il•luminat a casa per fer els deures i estudiar. Dóna-li ajuda i col•laboració amb les tasques, però mai les facis en el seu lloc.
  • Coneix les tasques del teu fill: allò que està estudiant de cada assignatura, els treballs i exàmens que ha de fer, etc.

4. Tingues una actitud positiva cap a l'escola

Si el teu fill observa que perceps les tasques escolars d'una manera positiva i interessant, ell ho percebrà de la mateixa manera. Dóna suport a l'estil d'aprenentatge del teu fill. Cada nen té una manera predilecta d'estudiar i d’aprendre, que és més natural i motivadora. Ajuda’l a descobrir-la i fomenta que la utilitzin de la millor manera possible. En general, hi ha tres tipus d'estudiants:
  • Estudiant auditiu: aquell que aprèn més fàcilment mitjançant activitats en què ha d'escoltar. Aconsella-li, per exemple, que gravi els temaris i que després els repassi escoltant o que, si ha de llegir una novel•la, cerqui la versió d’audiollibre.
  • Estudiant visual: retindrà més la informació mitjançant activitats visuals com ara, tot llegint un llibre o analitzant un gràfic. Recomana-li que utilitzi diferents colors per als apunts i que elabori fitxes didàctiques amb el temari i les pengi a l'habitació.
  • Estudiant quinesiològic: estarà més motivat a aprendre a través d'exercicis pràctics que teòrics. Sol tractar-se de nens molt moguts i participatius. Per fomentar aquesta qualitat, anima'l a realitzar projectes pràctics com participar en fires científiques.

5. Utilitza un llenguatge que l'animi

Encoratjar els nens motiva molt més que elogiar-los. La diferència entre aquestes dues formes de motivació és que encoratjar implica que el nen s'avaluï a si mateix de manera positiva; amb paraules que l'alentin reconeixem el seu esforç.
L'elogi es refereix més concretament als triomfs i se sol utilitzar quan els nens han actuat de la manera esperada, mentre que els ànims es poden oferir independent de l'acompliment i resultats de l'infant, es tracta més d'animar a que la propera vegada es faci millor.

6. L'aprenentatge a casa i a la comunitat

Els teus fills han de percebre l'aprenentatge com un acte divertit i no només com la tasca obligatòria i pesada d'estar assegut darrere d'un escriptori. Els estudiants motivats veuen l'aprenentatge en qualsevol part i entenen que hi ha algunes activitats divertides que alhora també aporten coneixement.
Hi ha diverses idees per fomentar aquesta visió en el teu fill: quan llegeixi un clàssic de la literatura infantil, podeu passar a veure la versió en pel•lícula, es poden estudiar les diferents activitats a les que no hi va de forma regular (si li agrada el futbol, portar-lo al ballet, per exemple), o visitar museus sobre temes que estigui estudiant.

7. Fomenta la fortalesa en el teu fill

Els nens forts són més susceptibles a estar motivats, per això, és important promoure la fortalesa en el teu fill. Si un nen no és fort internament, la seva motivació disminueix molt i veu poques vies per anar endavant enmig de l'adversitat. La fortalesa fa que estiguin preparats davant les adversitats i que s'hi enfrontin i tinguin capacitat de resoldre molts problemes, aprofitin els seus punts forts i s'adonin que tots cometem errors i que són oportunitats per aprendre.
Per fomentar la fortalesa del teu fill segueix aquests passos:
  • Identifica't amb el teu fill tot veient la situació des del seu punt de vista abans de reaccionar.
  • Ofereix-li opcions raonables per triar entre dues coses.
  • Canvia-li la forma d'abordar una certa situació quan no dóna resultats. Per exemple , si el teu fill no presta atenció, en lloc de seguir cridant, prova amb una cosa molt diferent com xiuxiuejar.
  • Fomenta els talents i interessos del teu fill. Per exemple, si el teu fill no té resultats positius a l'escola, però li agraden molt les classes de teatre i són allò que més l'anima, no el privis d'aquestes activitats pel fet que no tregui bones notes. Celebra els seus talents i no els prohibeixis.
D’aquesta manera, com a pares teniu un paper clau en la motivació dels vostres fills a tenir millor rendiment acadèmic i per tant, el vostre suport i actitud seran de gran rellevància també en el seu futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada